Vertsfamilie

I forbindelse med bosettingen av flyktninger i vår kommune leter vi etter personer/familier som kan tenke seg å være vertsfamilie. Å være vertsfamilie går ut på at dere hjelper til med at flyktningene får det litt lettere til å integrere i vår kommune, til å bli kjent med norske skikk og bruk og at de bli kjent med alt vår kommune har å by på.

Vertsfamilie

Vertsfamilie?? Huh??
Vi har valgt å bruke ordet "vertsfamilie", fordi familien skal "guide" våre nye innbygerne i vår kommune, være en vert i kommunen for å vise alt vi har å by på. Så i dette tilfellet mener vi ikke en vertsfamilie brukt i sammenheng med studentutveksling... at de skal bo hos en familie!
Flyktningene skal bo for seg selv, men kan gjerne ha en "venn" som hjelper dem til å bli bedre kjent med alt vi har å by på, samt bli kjent med andre Vevelstadværinger.


Hvem kan bli vertsfamilie?
Vi sier familie, men å stille som vert la seg også utmerket gjøre av enkeltpersoner! Egentlig kan alle, som ønsker at flyktningene finner seg fort til rette i vår kommune og at de trives med å bo her, stille som vert. Enkeltpersoner, ektepar, barnefamilier, ung, gammel, norsk eller utenlandsk bakgrunn, boende i sentrum eller ut på øya eller inn i fjorden. Så lenge du har et varmt hjerte ovenfor våre nye Vevelstadværinger, så kan du bli vert.

Hvor forpliktende er det å være vert?
Siden vertsfamiliene stiller opp frivillig så kan vi ikke pålegge dere faste oppgaver. Men vi ønsker at dere i hvert fall gjennomfører tre aktiviteter i lag, og håper selvfølgelig at det klaffer mellom dere slik at dere fortsetter kontakten også senere.

Må jeg kunne snakke et annet språk en norsk?
Nei. Så klart, hvis vedkommende for eksempel bare behersker fransk så er det jo lettvint når du også kan fransk. Men det er absolutt ikke en must. Flyktningene går i et opplæringsprogram der de kjapt lærer seg basisord i norsk. Så om du snakker sakte og tydelig norsk, bruker mye kroppsspråk, peker på ting og så videre, så skal du se at dere sakte men sikkert grei å forstå hverandre.

Hvor mye tid må jeg bruke som vert?
Det bestemmer du helt selv! Har du god tid, så kan dere finne på aktiviteter i lag, alt fra å spise en fellesmiddag til en båttur innover til Visten. Har du selv en travel hverdag kan det også godt fungere om du tar flyktningene med på dine egne aktiviteter. Formålet med ordningen er at flyktningene på en uformel måte blir kjent med alt av aktiviteter, lag og foreninger, turstier og alt annet som finns i vår kommune.

Erfaringer til nå?

Siden vinteren 2014 har vi fått til å verve 4 vertsfamilier, som alle på sin måte stiller opp og hjelper våre nye innbyggere. I tillegg er det en hel del gode naboer som stiller opp og hjelper til. For eksempel med å kjøre ungene i en bursdagsselskap! Tusen takk til alle som bidrar!!

Har du interesse i å stille som vertsfamilie?
Ta da gjerne kontakt med frivilligsentralen for en helt uforpliktende samtale.

2024 © Vevelstad frivilligsentral